Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novináři versus anarchokapitalismus: Smrtící neštovice, smrtící stát

Třetí reakce na výtky pana Michala Kašpárka, šéfredaktora webu Finmag, vůči anarchokapitalismu. Tentokrát na témata: Smrtící Neštovice, smrtící stát.

p. Kašpárek se táže:

3, Dokázala by bezstátní společnost vymýtit neštovice – které zabily přes tři sta milionů lidí jen v minulém století – tak účinně jako spolupracující státy, které při tom porušovaly váš ideál neagrese (vakcíny pro chudé zaplatili bohatí z daní a očkovalo se povinně)?

 

To je originální námitka. Uznávám. Jen je, mimo jiné, problém, že s tím nadhazujete i minulé století, a účinně spolupracující státy, které porušují (ve Vašem pojetí "nějaký") princip neagrese. Protože státy, podle různých odhadů, kromě neštovic, vymýtili v minulém století (ve smyslu tzv. democide, viz odkaz dole) také přibližně 262 000 000 lidí. A k tomu, podle různých odhadů, desítky miliónů lidí v roli vojáků (s tím, že to byli především odvedenci, někdy i mladiství a děti, nikoliv dobrovolně bojující žoldnéři) atd. (O přesná čísla se nebudu dohadovat, vždy budou jen řádové, hrubé). Ostatky zmasakrovaných v tomto slavném století států nacházíme dodnes. Nemůžu to tvrdit jistě, ti lidé v rámci státního poskytování "bezpečnosti" zemřeli takže už k tomu nic neřeknou, ale myslím si, že by princip neagrese po svých pekelných, věřím, že často nesmírně bolestivých zážitcích, asi úplně nerelativizovali, na rozdíl od Vás, z pohodlí Vašeho obydlí nebo kanceláře. Takže to jen abychom tu "zdraví-prospěšnou" slávu státu zasadili zpátky do oceánem-krve-prolité reality. A jen pro Vaše ještě zřetelnější upozornění, odmítání agrese znamená přesněji odmítání vraždění, krádeží, loupeží, znásilňování, násilného zotročování, podvodů apod. Napsal jste ironicky "váš ideál neagrese" směrem k libertariánům, můžete prosím jmenovat který ze mnou jmenovaných projevů agrese obhajujete? Který Vám nevadí nebo se Vám zdá relativní? Nebo se Vám líbí? Obhajujete spíš krádeže, vraždění nebo znásilňování? Často, nebo jen "střídmě" občas? A strašně rád bych v této souvislosti viděl jak do toho komponujete Vaše pojetí "důstojnosti". Velmi děkuji za Vaši odpověď.

Co se samotných neštovic týká, já nejsem virolog, epidemiolog ani historik medicíny. Vy myslím také ne. Ale napíšu alespoň následující: Objevení vakcíny a její testování, výroba, prodej, distribuce atp. jsou kreativní, produktivní, dobrovolné činnosti. Libertariáni (na rozdíl od těch co tady chrání často spíš agresory) hájí ochranu právě tohoto typu činností (před jejich násilným omezováním a deformací státem). Dobrovolných činností. Lidí, soukromých vlastníků, producentů, kteří je zajišťují. Libertarianismus hájí pro tyto aktivity ten největší logicky možný prostor (při respektování vlastnických práv ostatních). Produkty, které kolem sebe teď, když čtete tyto řádky, máte, byly také zajištěny tvořivou a obchodní činností. Je možné, a to je samozřejmě (důvodná) spekulace, bychom se možná při úplném a dlouhodobém dodržování libertariánských principů, dostali k vakcínám a mnoha jiným, lidmi žádaným produktům, řešením problému, technologiím,... v masové míře ještě výrazně dřív. Nikoliv k masivnímu státní parazitismu, přerozdělování a někdy i čiré destrukci, jež produktivní aktivity kontinuálně dusí, komplikují či jejich zdroj, tedy lidi, rovnou ničí... tak jako v posledních staletích. Nakonec, i mnozí nelibertariánští ekonomové hájí trh právě skrz fakt, že nám přináší ohromné množství užitečných produktů a služeb, na rozdíl od socialismu a podobných chyb. Kapitalismus, jako systém "masové produkce zboží pro masy lidí", to znamená také léků, a také potravin p. Kašpárku. To právě díky kapitalistickému systému produkce se nám za poslední staletí znásobil počet obyvatel našeho kontinentu. To právě díky tomu dnes také nemáme hlad, hladomory apod. (kromě toho Sovětským státem naordinovaného na Ukrajině, nebo rostoucího hladu v současné socialistické Venezuele,...). Bez rozvoje kapitalistického systému výroby by se jednoduše mnozí z těch lidí, kteří na neštovice zemřeli, ani nenarodili. Vakcína je, tak jako jídlo, také nějaký produkt. Takže pokud si opravdu ceníte vymýcení problémů, které mýtili po staletí nás, pokud si ceníte masovou produkci užitečných věcí (tedy ošacení, vakcín, strojů, potravin atp.), tak pak musíte obhajovat a podporovat kapitalismus.

Co se nedodržování principu neagrese při očkování týká, tak to podle mých informací souviselo především s nějakými lokálními domorodými kmeny. Tzn. že to nebyla masová záležitost. Ale toto nemůžu tvrdit jistě. Možná to vyvrátíte. Ale to není klíčové. Co se možné prevence v rámci libertariánské společnosti týče. Není to jen dobrovolné očkování, ale také případná ostrakizace, diskriminace, cena pojištění apod. které mohou následně omezovat možnosti šíření nákazy. Tzn. soukromá škola může v rámci smlouvy požadovat potvrzení o očkování dětí klientů pro prevenci šíření nákaz, tak aby ochránila své zaměstnance, ale také děti ostatních klientů za které nese odpovědnost- (Projevem této odpovědnosti, reálné ochrany zdraví, je také, mimo jiné, odpovídající zabezpečení školy proti možným agresorům, nikoliv dnes například státem vnucená zvrácenost zvaná "gun free zones" v USA, tedy > "pojď mě zastřelit" zóna) atp.

Máme dnes také spousty lidí, kteří naopak díky (omezujícím, prodlužujícím) zásahům státu v oblasti zdraví/zdravotnictví zemřeli. Viz článek o usmrcování novorozenců a dalších lidí pomocí státní "ochrany zdraví" > http://www.independent.org/newsroom/article.asp?id=181

Pro další empirické poznatky ohledně celkové zdravotní "prospěšnosti" států (demokratických i nedemokratických) doporučuji reflektovat dění posledních desetiletí Iráku, Sýrie, Afganistánu,... se zřetelem na (žijící a již nežijící) civilisty.

Ještě dodám, že viry etické principy neřeší, nemají ani čím, prostě existují a fungují tak jak se vyvinuly. Takže by bylo skvělé kdyby i více a více lidí prostředek, který se ve sféře etiky naopak pohybovat dokáže, tzn. soudobý lidský mozek, využívali a nedegradovali se v konečném důsledku někam na úroveň právě těchto primitivních, smrtících virů.

 

Závěrem:

Na tomto místě už svou reakci, opět již dost rozsáhlou, k Vašemu bodu ukončím. Zbytek příště. Uzavřu ji tím, že je samozřejmě naprosto vynikající a pozitivní, že byly pravé neštovice prakticky zlikvidovány (pokud ovšem pomineme jejich následný státy vedený vývoj pro bojově-biologické účely). Neštovice způsobily spoustu smrti a utrpení. Jen si myslím, že se takovýmto žádoucím, produktivním a blahodárným aktivitám jako lidé můžeme (a máme) věnovat a podporovat je i bez toho abychom vedle toho tolerovali a podporovali jejich destruktivní opak. Agresory. Tedy zejména stát - systém politických privilegií - skrz který byl v minulosti řádově obdobný počet nevinných také vyvražděn. A skrz který se dodnes rozsáhlé ničí, reguluje, parazituje a vraždí, namísto toho aby se síly lidí více soustředily například právě na boj proti nebezpečným nemocem.

 

Zdroje:

https://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM - 20TH CENTURY DEMOCIDE (Vyvražďování státem ve 20. století)

http://www.independent.org/newsroom/article.asp?id=181 - Power-Hungry FDA Is Hazardous to Our Health (Po moci-lačnící FDA je nebezpečná našemu zdraví)

https://finmag.penize.cz/recenze/335921-urzuv-anarchokapitalismus-je-lhostejny-k-cloveku-i-faktum - recenze p. Kašpárka

https://www.facebook.com/groups/ForumSvobodnehoPristavu/ - otevřené "Fórum Svobodného přístavu"

Autor: Lubor Adámek | čtvrtek 24.5.2018 8:16 | karma článku: 12,21 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Lubor Adámek

Klasický a sociální "liberalismus" jsou svou podstatou přístupy nepřátelské

Pojem liberalismus byl ovládnut jeho nepřítelem. Původní obsah byl vytlačen. Ztratil své známé pojmenování a z myslí lidí tak lépe vymizel. A dnes pod jeho jménem úspěšně škodí progresivní levice. Hořká historie ve stručnosti.

6.9.2019 v 8:16 | Karma: 24,06 | Přečteno: 915x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Soukromé firmy pod praporem neomarxismu - máme se jich zastávat?

Majitel má právo si ve svém privátním prostoru stanovovat jasná pravidla toho kdo tam může vstoupit, co se tam smí a nesmí říkat, jak se tam může kdo chovat. Problém ovšem nastává tehdy když se sám spolčí s politickými agresory.

5.9.2019 v 11:17 | Karma: 22,90 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Realita je někdy příšernější než si myslíme

Dovolím si několik komentářů k problémům a kontroverzím typu multikulturalismus, trest smrti, vyhnanství nebo dlužní otroctví...

25.6.2019 v 8:41 | Karma: 23,09 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Utáhněme kriminální špíně okovy

V souvislosti s nedávným, odporným zločinem, který na severu Čech spáchal volně se potulující biologický odpad...

21.6.2019 v 8:08 | Karma: 31,90 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Libertarianismus je cestou radikální transformace práva, nikoliv tupého boje proti národům

Libertarianismus není bořením veškeré současnosti. Jeho cestou je radikální transformace práva. Negace socialismu, včetně eurosocialismu. S národní identitou a dalšími fenomény není v rozporu - dokud se drží v právních normách.

10.4.2019 v 10:18 | Karma: 15,12 | Přečteno: 531x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Když slavná státní moc dokáže selhávat i v boji s... medvědem

Chlupatý migrant týdny ohrožuje obyvatele Moravy. Ničí soukromý majetek, dobývá se do něj, masakruje hospodářská zvířata. Mnozí politici poskytují mnohá stanoviska. Žádají, prohlašují, monitorují, apelují. A medvěd šéfuje dál...

23.10.2018 v 8:09 | Karma: 38,56 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Ještě než bude za krizi - opět - obviněn kapitalismus

Státní centrální banky - politické peníze - zlaté padáky pro vyvolené - zákaz runu na banky - uměle vyvolávaný růst - hluboké a opakované hospodářské krize - hyper/inflace. To vše je státního původu, nikoliv původu volnotržního.

12.10.2018 v 8:49 | Karma: 26,84 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Ekonomika

Lubor Adámek

Homoproblém a boj o tradiční rodinu mezi příznivci svobody?

Homofob nebo konzervafob? Zabedněný nebo sluníčkový? Tradiční nebo progresivní? Teplé nebo studené? Paleo nebo nihil? A nejsou tyto debaty až zbytečně přehřáté?

19.9.2018 v 11:04 | Karma: 18,18 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Léčit? Sekat ruce pro výstrahu? Anebo vynutit plné odškodnění obětí?

Radikální transformace právního myšlení je nezbytná, jestliže se nechceme časem ocitnout v úplné, novo-levicové dystopii. Zde nabízím několik komentářů k teoriím trestu i jejich aplikaci...

18.9.2018 v 8:51 | Karma: 13,74 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Volný trh jako robustní, modulární systém

Mnoho lidí má dojem, že jestliže něco garantuje a poskytuje stát, tak je to jistotou, zatímco na anarchickém, volném trhu, je vše nejistým. Opak je však pravdě mnohem blíž. Nebo snad dává smysl naivně sázet na jednu kartu?

4.7.2018 v 7:01 | Karma: 9,23 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ekonomika

Lubor Adámek

Novináři versus anarchokapitalismus: Volnost (majetných) sexuálních agresorů

Druhá reakce na výtky pana Michala Kašpárka, šéfredaktora webu Finmag, vůči anarchokapitalismu. Tentokrát k problematice údajné volnosti a výhod pro majetné sexuální agresory.

23.5.2018 v 8:33 | Karma: 12,17 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Novináři versus anarchokapitalismus: Znečištění ovzduší a otázka externalit

První reakce na výtky pana Michala Kašpárka, šéfredaktora webu Finmag, vůči anarchokapitalismu v oblasti znečištění ovzduší a problematiky takzvaných negativních externalit.

22.5.2018 v 8:19 | Karma: 10,48 | Přečteno: 309x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Žádná "společenská smlouva" o vzniku státu neexistuje

Žádnou jsem s politiky neuzavřel - O možnosti danit mé peníze, žít z nich a přerozdělovat je - Pošlapávat vlastnická práva - Regulovat, zadlužovat mě - Neustále otravovat. Nedal jsem k tomu souhlas. K ničemu takovému. Vy snad ano?

9.4.2018 v 9:24 | Karma: 22,49 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Když se vdechuje smrt, tělo krvácí, abstraktní principy přestávají být abstraktními

Eliminujme politické hrozby dřív než ony eliminují nás. Nebo těch monstrózních krizí, destrukce a masakrů ještě nebylo dost?

28.3.2018 v 8:48 | Karma: 12,37 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

TOP09 - tradičně, neodpovědně, eurofanatická

Tato strana stále nepatří na pravou stranu obecně pojímaného politického spektra. Nebo Vám snad připadá multikulturní experimentování a eurosocialismus jako projev konzervatismu? Minarchismu nebo klasického liberalismu?

20.10.2017 v 9:48 | Karma: 34,20 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Piráti - pseudoradikální politický střed?

Radikální "vymetání" parlamentu se nekoná. Pár kvalitních, dílčích návrhů ani "revoluční" vzezření na tom nic nezmění.

20.10.2017 v 8:08 | Karma: 15,16 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Nejlepší sociální systém - je systém bezstátní

Jedna z děsivých skutečností dneška je, že první co mnohé lidi napadne při vyslovení pojmu "sociální systém" je stát, nikoliv rodina. A to je další nebezpečný "úspěch" etatistů.

18.10.2017 v 13:33 | Karma: 18,64 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Při dodržování principů libertarianismu by dnešní masivní migrační krize nikdy nevznikla!

Když necháte státy požrat většinu našeho bohatství, politikům se z něj pak cizím dobře rozdává, výborně se za něj válčí. Občas se úspěšně vyrobí i nějaká ta mezikontinentální krize...

8.3.2017 v 9:21 | Karma: 29,17 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Dusivá oblaka špíny ve vzduchu jsou selháním státu, nikoliv volného trhu

Stručně o tom, jak důsledná obhajoba vlastnických práv chrání naše zdraví a život před znečistěným ovzduším. O tom, že zelená kritika kapitalismu, jako o údajném původci tohoto znečištění, je zcela lichá.

22.11.2016 v 8:18 | Karma: 15,84 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Prezident hanobitel

Nebylo by mnohem vhodnější zavedení sankcí za hanobení prezidentského úřadu samotným prezidentem? Byl by pak vůbec nějaký? Anebo to raději všechno zrušme...

16.11.2016 v 16:02 | Karma: 19,39 | Přečteno: 402x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik