Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klasický a sociální "liberalismus" jsou svou podstatou přístupy nepřátelské

Pojem liberalismus byl ovládnut jeho nepřítelem. Původní obsah byl vytlačen. Ztratil své známé pojmenování a z myslí lidí tak lépe vymizel. A dnes pod jeho jménem úspěšně škodí progresivní levice. Hořká historie ve stručnosti.

Klasičtí liberálové byli a jsou zastánci volného trhu; svobodného obchodování s celým světem; soukromého vlastnictví a svobody; skutečné solidarity na bázi dobrovolnosti; míru a v případě nouze spravedlivé - tedy obranné - války;(1) osobní odpovědnosti a respektování smluv; svobody slova a vyznání;(2) ideálu rovnosti před právem;(3) možnosti diskriminovat v rámci vlastnictví; zastánci násobně nižších daní; státu malého, bezpečnostně-právního, tedy v podstatě jen ministerstev obrany, vnitra a spravedlnosti - nikoliv školství, zdravotnictví, průmyslu, práce, místního rozvoje, kultury, zemědělství, dopravy, životního prostředí a většiny jejich agend;(4) důrazní odpůrci nebo kritici soudobého centrální bankovnictví;(5) zastánci antisocialismu, antifašismu a často i některých konzervativních hodnot.

Levicoví (moderní, sociální) "liberálové" jsou naopak zastánci silně regulovaných trhů; silného tzv. paternalistického státu, společnosti nároků; vysokého, komplexního a progresivního zdanění; rozsáhlého a komplexního přerozdělování; potlačování nebo ignorace vlastnictví; zákazů a postihování diskriminace; ochrany vybraných, údajně neprivilegovaných, skupin; jsou zastánci minimálně uchování současného rozsahu státních ministerstev a jejich agend; kolektivní "odpovědnosti" a sociálního progresivismu na úkor privátních sfér; politicky vynucovaného multikulturalismu; jsou zastánci jimi vedeného centrálního plánování značné části našich soukromých životů.(6)

Nebo ještě stručněji. Klasický liberalismus obecně stojí na tzv. negativním pojetí svobody - svobody "od něčeho" tzn. násilných vpádů a vynucování ze strany jiných lidí. Zatímco levicový (moderní, sociální) liberalismus na tzv. pozitivním pojetí svobody - svobody "k něčemu" tzn. v praxi ve smyslu sociálních nároků, tedy nároků pro vybrané - a tím nákladů pro ty ostatní.(7)

Obě pojetí jsou zcela zjevně ve fundamentálním rozporu. Praktický neslučitelná. Pod jednu nálepku nepatří. A je velkým selháním nás různorodých liberálů - tedy klasických liberálů, ale také anarchokapitalistů, minarchistů, objektivistů, liberál-konzervativců (fúzionistů), paleolibertariánů atp.(8) tedy těch, kteří se v blízkosti jádra těchto hodnot - svobody na bázi soukromého vlastnictví - pohybují, že jsme si nosný pojem liberalismus, kterým lze jednotlivé proudy obecně zašťiťovat, nechali socialisty ukrást(9). Byl to zisk pro ně(10). Naše myšlenky i díky tomuto, díky ztrátě své značky, ustoupili na dlouho z myslí lidí. Z politické mapy - pryč do ústraní. A i proto dnes člověk nemusí zdaleka být libertariánem/anarchokapitalistou, aby byl pokládán za velkého radikála. Stačí být jen starý dobrý klasický liberál. I to už je v dnešním velevěku progresivního socialismu - až příliš.

 

 

Poznámky a zdroje:

(1) Teorie spravedlivé války a jí blízké jsou jistě na dlouhou diskuzi, ale lze zcela bezpečně říci, že válka - tedy masivní destrukce, chaos, loupeže, mrzačení a vraždění - je pro každého seriózního liberála respektive libertariána asi to nejhorší k čemu může dojít. Jsou to orgie zločinu. A proto je obecnou pozicí něco takového nepodporovat, pokud je to možné - vyhýbat se tomu, vyhýbat se živné půdě k jejímu vzniku. Taková pozice ja samozřejmě výrazně v rozporu s dnešní sadistickou módou masivních tzv. pre-emptivních vojenských úderů a bojového exportu "hodnot", multikulturního hazardování nebo státním centrálním bankovnictvím a jím vyvolávanými hospodářskými cykly apod. Tedy různorodou živnou půdou i pro eskalací násilí.
(2) Což znamená při respektu k vlastnictví atp. Přesněji, nemám svobodu slova si objednat vraždu nevinného člověka nebo někomu říct, že ve sklenici je mléko, že se může v klidu napít, i když vím, že tam je hašené vápno. Stejně tak nemůžu počítat s tolerancí toho když má kultura, ideologie nebo pojetí víry vyznává násilí na nevinných. Liberalismus je obecně o toleranci k různorodosti na základě jistých minimálních pravidel pro civilizované soužití, nikoliv o toleranci k zločinu, a to ať různorodém či nerůznorodém.
(3) Která je ovšem v případě klasického liberalismu problematická. Klasický liberalismus totiž obecně činí právní výjimku pro vybranou skupinu obyvatel - politický aparát - který má privilegium například danit. I když, nutno dodat, že (ideálně) v zásadně menší míře než je u nás i v jiných krajinách dnes zvykem. Více o problémech klasického liberalismu viz Hans Hermann-Hoppe v českém výběru jeho textů "Demokracie, anarchie a omyly ekonomie" > https://www.databazeknih.cz/knihy/demokracie-anarchie-a-omyly-ekonomie-184536(4) A, Lze v tomto pojetí očekávat, že by se část "silových" agend (výběr daní z pod ministerstva financí anebo diplomatické aktivity z pod ministerstva zahraničních věcí) přesunula ke zbylým třem. | B, Viz klasicky Milton Friedman kde se na konci interview (přibližně po dvacáté minutě) vyjadřuje k tomu která ministerstva a z jakých důvodů je třeba zrušit > https://youtu.be/JSumJxQ5oy4  | C, Samozřejmě platí, že názory klasických liberálů nemusí být identické a tak se v jednotlivých tématech privatizace respektive liberalizace mohou rozcházet. Také platí, že je dnes častý, v rámci výzkumu bezpečnosti, tzv. "rozšířený model bezpečnosti" Kodaňské školy, který reflektuje například i enviromentální nebo různá sociální rizika, a tak je na tomto základě možné pochopitelně také rozšiřovat bezpečnostní agendu státu potenciálně dál a dál, viz "Security: A New Framework for Analysis - Buzan, Waver, de Wilde" > https://www.goodreads.com/book/show/1066086.Security(5) Typicky Ludwig von Mises nebo Friedrich August von Hayek a další rakouští ekonomové.
(6) Jako příklad může v podstatě sloužit většina dnešního politického světa. Samozřejmě především na západě.
(7) Jen pro (standardní) příklad Isaiah Berlin a jeho "dvojí pojetí svobody" > http://cactus.dixie.edu/green/B_Readings/I_Berlin%20Two%20Concpets%20of%20Liberty.pdf(8) Řada z těch označení se překrývá. Někdy i rovná. Ale pro přehled zde zmiňuji "všechny".
(9) Liberalismus se také dá obecněji označit jako "rodina" politických ideologií, teorií, filozofií,...
(10) Pro zajímavost. Výraz neoliberalismus by možná ani nevznikl kdyby nevznikl zmiňovaný oxymorón tzv. moderní/sociální/levicový liberalismus. Nemusel by se také možná používat výraz libertarianismus apod. Ale to už se nedovíme. Dění se v tomto vybralo spíš směrem k chaosu.

Autor: Lubor Adámek | pátek 6.9.2019 8:16 | karma článku: 24,06 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Lubor Adámek

Soukromé firmy pod praporem neomarxismu - máme se jich zastávat?

Majitel má právo si ve svém privátním prostoru stanovovat jasná pravidla toho kdo tam může vstoupit, co se tam smí a nesmí říkat, jak se tam může kdo chovat. Problém ovšem nastává tehdy když se sám spolčí s politickými agresory.

5.9.2019 v 11:17 | Karma: 22,90 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Realita je někdy příšernější než si myslíme

Dovolím si několik komentářů k problémům a kontroverzím typu multikulturalismus, trest smrti, vyhnanství nebo dlužní otroctví...

25.6.2019 v 8:41 | Karma: 23,09 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Utáhněme kriminální špíně okovy

V souvislosti s nedávným, odporným zločinem, který na severu Čech spáchal volně se potulující biologický odpad...

21.6.2019 v 8:08 | Karma: 31,90 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Libertarianismus je cestou radikální transformace práva, nikoliv tupého boje proti národům

Libertarianismus není bořením veškeré současnosti. Jeho cestou je radikální transformace práva. Negace socialismu, včetně eurosocialismu. S národní identitou a dalšími fenomény není v rozporu - dokud se drží v právních normách.

10.4.2019 v 10:18 | Karma: 15,12 | Přečteno: 531x | Diskuse| Politika

Lubor Adámek

Když slavná státní moc dokáže selhávat i v boji s... medvědem

Chlupatý migrant týdny ohrožuje obyvatele Moravy. Ničí soukromý majetek, dobývá se do něj, masakruje hospodářská zvířata. Mnozí politici poskytují mnohá stanoviska. Žádají, prohlašují, monitorují, apelují. A medvěd šéfuje dál...

23.10.2018 v 8:09 | Karma: 38,56 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik