Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Euthanasie je zločin a vražda...

0 0
možnosti
Foto

P16e93t29r 57H42e77s92s

12. 7. 2016 17:57

Hodne se podivuji nad faktem, ze s euthanasii nesouhlasi lide, kterych se to netyka, nebo ji nepotrebuji(zatim) nas smrtelne nemocnych se nikdo nepta. Lekari umeji zabijet (nekteri) a take to delaji, zvysovanim davek opiatu az nemocny ve spanku s krasnymi sny bezbolestne zemre. Nikdo to nikdy neprizna protoze je za to kriminal. Proc asi lidi jezdi do Svycarska a Belgie na jiste kliniky kdyz "nechteji" civilizovane zemrit? Lekari ve vetsine nejsou hovada aby pacienty zbytecne trpet.

5 0
možnosti
Foto

Současná legislativa je v přímém rozporu s nadpisem článku. V našich zemích / a vyjma zemí Beneluxu, některých států USA a tuším státu Queensland v Austrálii/, je euthanasie zločinem.

Nikdo Vám nebrání se zabít, pokud se rozhodnete.

Je však zásadní rozdíl, jestli nemocného zabíjí nemoc nebo lékař.

Pro Vaši informaci bylo zhruba před 3 lety velmi reprezentativní shromáždění lékařů ČR / cca 400/, kde všichni - vyjma jednoho - ostře odsoudili možnost zavedení euthanasie. Lékaři to prostě dělat nechtějí a není divu. Jsou školeni na záchranu a udržení života, žádný předmět jak sprovodit kohokoli se nevyučuje.

A na konec - v Belgii /kde už je to tak daleko, že o euthanasii chtějí rozhodovat lékaři za pacienty /!!!!!/ jsou taková usmrcení, kde nebyly splněny zákonné normy. Máte jistotu, že až budete nemocen, že ona usměvavá komise nebude podplacena Vašimi potomky, kteří se už těší na domek či sbírku známek?

Džin, vypuštěný z láhve, se do ní vrací jen v pohádkách.

2 1
možnosti

J70a58n 54F33r17o22l76í22k

12. 7. 2016 15:22

I dnes to lékaři řeší. Třeba podáváním morfia tam, kde pacient umírá v bolestech. Nikdo si však nedovolí (kromě jistých excesů, které jsou v případě prozrazení trestány) na základě dobrozdání nějaké komise člověka zprovodit ze světa dřív než tak učiní matka příroda.

0 0
možnosti

A byl by zločin kdyby pacientovi nabídli konopí? Nebo by to byla vražda?

0 0
možnosti

Pokud by to bylo formou nabídky, jak píšete... tedy na dobrovolné bázi, tak by to vražda nebyla.

1 0
možnosti

Zcela souhlasím s p. Kolářem.Nevěřím,že by doktoři provedli eutanasii někomu kdo se dá vyléčit.Ale takovému koho drží při životě pouze přístroje a záchrana je nemožná.Prostě umřít důstojně

4 0
možnosti

zcela souhlasím s panem Kolářem

2 0
možnosti

Nesouhlasím s panem Kolářem. Sice ne zcela, ale z části určitě.

1 0
možnosti

Utrpení ukončím tím, že začnu žít. Tělo je mi svěřeno, ale jsem jeho vlastníkem v pravém slova smyslu? Vidělam jsem teď na tohle téma film. Než jsem tě poznala. Nepřikláním se k žádné straně. Každý chápe svobodu jinak. Alkohol také zabíjí...

0 0
možnosti

Myslím, že jste plně nepochopil problematiku. Vzhledem k tomu, že dnes medicína dokáže udržovat při životě lidi, kteří by dříve na stejnou chorobu poměrně rychle zemřeli (a tudíž logicky prodlužuje utrpení takového člověka), je logické, že se ozývají hlasy po eutanazii.

Hlavní problém eutanazie však není právo člověka rozhodovat si o svém vlastním životě. To člověk dělal i dříve, přinejmenším i dříve páchal sebevraždy.

Problém je asistence jiného člověka. Člověk má mozek "naprogramován" tak, že chrání malé děti, že se mu hnusí pohled na krev, že nemá potřebu svévolně zabíjet jiné (pokud není přesvědčen, že zabíjí nepřítele).

Eutanazie chce po člověku, aby zabil jiného člověka, pokud si to ten přeje. Na první pohled se to může zdát ok a dokonce v krajních situacích (např. ve válečných zákopech) se takové věci občas děly (i když mám podezření, že ve filmových zákopech to bývá populárnější).

Jenže v reálném životě to není tak jednoduché. Nejlépe je představit si v takové situaci sama sebe. Vaše sousedka má rakovinu a lékaři jí už nedávají žádné naděje. Dá vám do ruky pistoli (stříkačku, léky) a poprosí vás, abyste jí pomohl odejít ze světa (neřešme teď, že s takovým vybavením si může pomoci i sama, nemá-li psychické zábrany). Uděláte to?

Nebo si snad myslíte, že to přece má dělat lékař, který je zvyklý na smrt? Ale lékař snad není člověk? A není spíš lékař ten, který bojuje za záchranu lidského života?

A představte si jiný případ - člověka, který trpí depresí a chce odejít ze života, ačkoliv fyzicky je jinak v pořádku. Přitom deprese jsou mnohdy nevyléčitelné a někdy dokonce ani nejdou zcela a bez krutých vedlejších účinků potlačit léky? Zabijete jej?

A co člověk, který nesmírně trpí, ale jeho šance na přežití je veliká? Taky byste mu "pomohl"? A mimochodem, kdo by měl vlastně ROZHODOVAT o tom, zda je či není přání pacienta legitimní a zda může být (zabit, usmrcen, utracen, zbaven utrpení - vyberte si).

4 0
možnosti

Myslím si, že trauma lékaře, který má eutanazii provést, poněkud přeháníte. Ve stejné (nebo hodně podobné) situaci je lékař, který na základě rozhodnutí rodiny, či nějaké odborné komise, odpojí pacienta v kómatu od přístrojů, které ho udržují při životě, nebo přestane pacientovi poskytovat podpůrnou léčbu a urychlí tak jeho konec. To se dnes vcelku běžně praktikuje a nemyslím si, že by kvůli tomu zúčastněný zdravotnický personál nespal. Pokud by ale eutanazie měla z tohoto pohledu skutečně představovat zásadní problém, pořád je ve hře institut asistované sebevraždy, která spočívá v tom, že léčebné zařízení zpřístupní pacientovi možnost aplikace smrtící látky, ale ten poslední krok musí udělat sám pacient. A organizačně a technicky se to dá zajistit tak, že nikdo z lékařského personálu nemusí mít pocit, že právě on umožnil smrt pacienta.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik