Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J22a97n 17H69r83u91z56a

23. 11. 2016 17:59

Jezdil jsem do Ostravy před plyšákem a když jsem tam nedávno zavítal nemohl jsem si nevšimnout jak se změnily poměry k lepšímu. Náměstí dříve pokryté vrstvou uhelného prachu bylo docela čisté a i ovzduší snesitelné. V době inverze je nedýchatelno i v Brně, kde pokapaly všechny fabriky a teplárna po výbuchu uhelného mouru jede na zemní plyn. To jen pohled člověka, který je třikrát starší než Vy autore.

0 0
možnosti

Děkuji za argumentaci věkem pane Hruzo. Jinak, k tomu, že to je lepší. No pokud neuznáváte mou argumentaci, že je třeba konzistentně chránit vlastnická práva před znečištěním v jakýchkoliv formách a skupenstvích. Pak potom nerozumím jak můžete ohodnotit jejich nižší poškozování a pošlapávání jako změnu k lepšímu... ? Jinak, doporučují vyGooglit statistiky, mapy znečištění apod. Těžko si nevšimnete propastného rozdílu kvality ovzduší na severní Moravě, Mostecku a zbytku ČR. Upřímně, my prostě ty sr**** už dýchat nechceme. S pozdravem.

0 0
možnosti

Nějak nechápu. Znečišťovatelé jsou soukromí majitelé - a.s., s.r.o., u automobilů i fyzické osoby. A mantrou libertariánů je, že do trhu stát nemá zasahovat. A Vy teď chcete, aby stát znečištění ovzduší zakázal. Což úplně nemůže, takže aby stanovil nějaké zákonné limity. Případně tržnějším způsobem např. vydával emisní povolenky a tak reguloval celkový objem emisí. Jde zde tedy o protiklad dvou soukromých zájmů a nevím, kdo jiný než stát, by to měl řešit. Ten protiklad je např. i v tom, že při nastavení přísných limitů se výroba prodraží, zákazníci začnou nakupovat levnější zboží z dovozu a domácího výrobce mohou zachránit jen celní bariéry.

Ryze liberální řešení by bylo, že občané žalují znečišťovatele o náhradu škody a výrobce tudíž raději investuje do čistějších technologií, Nějak si ty průběhy soudních řízení a vyčíslování odškodnění nedokážu představit.

0 0
možnosti

Dobrý den,

dovolím si tvrdit, že mantroulibertariánu je především princip neiniciace násilí avlastnictví (jež jsou i pilíře volného trhu). To znamená, že jednání každého člověka (v tomtopřípadě soukromého majitele továrny, vozidla atd.) je omezenovlastnickými právy. Tato práva (hranice) nemá privilegium nikdoagresí narušovat. Ten jehož práva jsou touto agresí narušeny máprávo se této aktivitě bránit. V tomto případě, je tím narušitelem soukromýznečišťovatel. No a poškození se mají právo bránit apožadovat odškodné.

Co se zákazů státem týká, jsou dva proudylibertariánů: minarchisté a anarchisté. Ti první by asipreferovali zákaz vyhlášený státem (zastánci minimálního státu), ti druzí preferujísoukromý systém práva a poskytování bezpečnosti.

Co se týkáosudu výrobce s takto zvýšenými náklady... jak jste jižnaznačil, byl by nucen transformovat (zamezit svému znečišťování),omezit nebo i zastavit výrobu. Ale to by pro příklad musely ichemičky, kterým byste nově zakázal vypouštět chemikálie dovodních toků.

Jinak, to co jste naznačil jako „ryze liberálnířešení“, to by jistě byl jeden z primárních motivačníchmechanismů pro omezení znečišťování.

1 0
možnosti
Foto

Máte v tom silný hokej a navíc (jak jste tu již byl upozorněn) vnášíte do svého textu značnou demagogie, takže se domnívám, že dopouštíte (v lepším případě) šíření textu, jehož obsah jste nepochopil.

Hlásíte se k libertariánství (a rakouské škole), což je pro mne něco jako yeti - pokud jste ovšem správně pochopil obsah i toho, k čemu se hlásíte.

0 1
možnosti

Nenašel jsem ve vašem příspěvku žádný argument, konkrétní námitku, alternativu... kromě úsměvné arogance je zcela bezobsažný. Zkuste příště dodat i obsah.

0 0
možnosti

Pocházím z Kolína. Do školy jsem chodil na Zálabí a každý den jsem chodil přes most nad řekou Labe. Bylo to krásné - voda měla každý den jinou barvu, jednou byla červená, jednou zelená, jednou žlutá, jednou modrá - a to všechno v mnoha odstínech. Dneska už tam nebydlím, ale občas tam zajedu - a ta voda má takovou divnou přírodní barvu. No a ještě všude sedí rybáři a dokonce údajně ty ryby jedí. Vážený pane, proti státu toho mohu vyjmenovat opravdu hodně, ale v žádném případě nebudu jmenovat zanedbané životní prostředí. Tam to šlo tak strašně nahoru, že jsem nic podobného neočekával ani ve snu.

1 0
možnosti

Pane Lietavec, děkuji za příspěvek. Gratuluji k tomu, že aspoň v Kolíně se to pohlo trochu kupředu. Bohužel, na Ostravsku a jinde je ještě hodně co dohánět. Základem je ale hájit vlastnická práva. Bez toho se tyto věci kupředu nepohnou. Jsou základem argumentace pro to aby byly řešeny. A není náhodou, že jejich absence a popírání, nejviditelněji (v teorii i praxi) u komunistů, má a měla nejvíc devastující účinky na naše životní prostředí (a ovšem i na tisíc jiných věcí). Stát tyto věci nezanedbává tak jako před rokem 1989. Zanedbává je stále, jen méně.

0 0
možnosti

Říkáte "nějaké znečištění vždycky bude". Hmm. A jaké je to přijatelné. A kdo to rozhodne.

Pokud se týká provozu či neprovozu podniků: pokud si podnik na odstranění znečištění (pořád ještě převážně relikt těch komunistů, o nichž píšete) nevydělá a "stát" a "byrokrati" mu provoz zakážou, budeme ještě platit lenošení hutníkům a ocelářům? Nové podniky do zítřka (ba ani do tisíce zítřků) nevyrostou.

Teorii vlastnictví jste krásně demagogicky použil tam, kde nemá co dělat, ale fakticky jen žvástáte.

1 2
možnosti

Ad 1, Nějaké znečištění bude, minimálně z toho, že vydechujeme. Jinak, dnes o míře, závažnosti a trestu za znečištění rozhoduje kdo? Jednoduše, hranici by měli spolu-určovat relevantní profese jako chemici, lékaři, specialisté enviromental forensics (v roli poradců, soudních znalců...) apod.

Ad 2, Proč byste jim měl něco vy nebo já platit? Ať jim stát nekrade z výplaty, ať nekrade nám z výplaty, ať nedeformuje pracovní trh neomarxistickýma výplodama a nevnucujeme nám nepružné, drahé a nepraktické školství... a potom problém (nekonečné, vysoké) nezaměstnanosti nebude žádný problém.

Ad 3, Takže vysypat odpadky na zahradu vám nemůžu, vylít je k vám do rybníka taky ne, ale do plic vám je nasypat můžu? Zajímalo by mě jak obhájíte vaše tlachání (tzn. totální nekonzistence)...?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS