Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím, že vznik sociálního státu datujete k Josefu II. a kancléři Bismarckovi. Souhlasím, že tento model nám v sekularizované společnosti expandoval do dlouhodobě neufinancovatelného stavu.

Nesouhlasím již se samotným termínem "nejlepší". V sociologických modelech se vždy počítají náklady a výnosy, porovnávají kategorie "losers and winners", stejně jako v politice vyrovnávají protichůdné tendence. Osobně tedy vždy spíše budu sociální konzervativec než libertarián.

1 0
možnosti

Děkuji. To "nejlepší" je v nadpisu článku. Já tím mám na mysli to, že je lepší dobrovolný než násilím vynucený (pokud se to dá vůbec srovnávat). Nebo také historickou osvědčenost, tam si taky myslím, že rodina vede nad státem (pokud ji zcela nenaruší). Ale v tomto ohledu je to můj subjektivní postoj, pro který je však mnoho dobrých důvodů. Co se těch sociologický modelů týká... jak se počítají výnosy a náklady? Jak se na to například přepočítavají emocionální pouta? Mimochodem, napsal jste, že je soudobý státní systém finančně dlouhodobě neudržitelný. To mi nepřijde jako náznak toho, že by měl být lepší... když se tváří, že je jistotou a přitom je to spíš jistá past...

1 0
možnosti

J68a41n 39B86u91r17d94a

18. 10. 2017 17:04

Argumentace dobou kolem 8000BC je něco nadpozemského.

0 1
možnosti

Jistě, co nějaký vývoj, zkušenosti, logika, přirozené lidské instituce... když je tady politik, který "to všechno zajistí". Vždyť nám to přece slíbil, tak to tak musí být, viďte:))

0 1
možnosti
Foto

Ten nejlepší bestátní sociální systém má jedinou vadu, nikde a nikdy se neprosadil, protože je příliš drahý. Včera na rozhlasové dvojce diskutovali se zástupci Červeného kříže o sběru obnošeného šatstva do kontejnerů. "No víte, my z toho prodeje musíme živit ty sběrače, dopravu a tak se nesmíte divit, že tak málo se těch šatů dostane k potřebným.

Totéž hlásí i jiné dobrovolnické organizace, že nejvíce peněz vynaloží na získávaní peněz, až 80-90%.

0 0
možnosti

Rodina se nikde neprosadila? Netuším co se k tomu dá říct...

K těm dobrovolnickým organizacím... https://www.forbes.com/top-charities/list/#tab:rank

Nebudu se hádat o konkrétní čísla ani o vybrané organizace. Ale myslím, že už jen letmo lze vidět, že to jsou vysoké částky. Například v USA mají charitativní organizace hlubokou tradici. A aspoň podle dostupných údajů, i v historii jimi proudili objemy peněz srovnatelné i s tehdejšími velko-průmyslovými odvětvími.

To mohou i tady, když se lidé mentálně odlepí od nekonečných politických slibů a nenechají se vlastní peníze okrádat.

1 0
možnosti

Velice přesně jste popsal muslimskou představu o uspořádání společnosti.

0 0
možnosti

Institut rodiny je islámského původu?

1 0
možnosti
Foto

K43a78r18e41l 17C38a88c21h

18. 10. 2017 14:24

Dal jsem to jen do poloviny - na víc jsem již neměl sílu

0 0
možnosti
Foto

To je u silně indoktrinovaných jedinců normálka.

1 0
možnosti

Pro další myšlenky, názory a argumenty k tématu bezstátních sociálních systémů doporučuji dnešní večerní přednášku v Paralelní Polis. Je zdarma, můžete ji navštívit osobně anebo si ji po čase shlédnout ze záznamu - https://www.facebook.com/events/1530321957040963/

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik