Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A nemělo by to být od každého trochu? Já myslím, že stát by neměl být všemocný, ale pokud nějaká firma dělá neplechy, tak by měl zasáhnout.

0 0
možnosti

Násilí se má používat jen proti zločincům. Takže až někdo spáchá krádež, loupež, podvod, tak ať je pak potrestán, oběť plně odškodněna. Vše nad toto je neoprávněná agrese. A té se stát dopouští v masivní škále a už z principu, jako nedobrovolná organizace, ani neumí jinak.

0 0
možnosti

Souhlasím s vámi jedině v tom, že garance státu nejsou takovou jistotou, za jakou je mnozí mají. Jinak je celý váš článek (stejně jako další, které jsem si přečetl) jen plané libertariánské teoretizování. Konečně to sám uvádíte: "Důležité je, aby čtenář tohoto textu měl na paměti, že je cílem nabídnout obecnou myšlenku, můj subjektivní postřeh, nikoliv doslovnou, plně odpovídající skutečnost mezi (podstatou) odlišnými jevy." Ovšem pouhé formulování "obecných" myšlenek nikam nevede, protože nelze exaktně popsat objekt nebo jev bez účasti pozorovatele, neboť pozorovatel je zahrnut do soustavy vztahů. Kromě toho v tomto svém článku (ale nejen v něm) stavíte volný trh proti státem řízenému hospodářství s centrálním plánováním socialistického, tedy totalitního typu, uvádíte konkrétně KLDR, Venezuelu. Jenže proti těmto systémům je lepší cokoli, takže se vlastně dopouštíte argumentačního klamu. Pokud byste chtěl srovnávat, tak byste musel dát na jednu stranu státy s tržním hospodářstvím založené na parlamentní demokracii, v nichž je stát určitým garantem zejména sociální záchranné sítě, zdravotnictví, školství atd. (USA, Německo, Velká Británie, Francie...), a na druhou stranu oblasti, kde státy nejsou a existuje tam pouze anarchokapitalistický volný trh. Jo aha, vy vlastně nemáte s čím srovnávat. Libertariáni v podstatě nenabízejí nic jiného než návrat do raného, tedy "kapitalismu volné soutěže". To je sice marxistický výraz, ale on termín kapitalismus jako název pro historickou epochu je vůbec z marxistické dílny.

2 1
možnosti

Děkuji za reakci.

1, Poznatek na začátku se týká analogii. Tedy problematičnosti nikoliv toho, že to co popisuji nefunguje, ale toho, že modularita, robustnost atp. neoznačuje zcela to samé v přírodních vědách, technice a ve vědách sociálních. To je vše na co na začátku upozorňuji. Viz i vysvětlení v poznámkách dole pod článkem.

2, Uvádím KLDR, Venezuelu, Kubu a také "socialistické experimenty v jiných zemích" (dosaďte si třeba Francii) jako odstrašující příklady silně/plně zestátněných ekonomik. A varuji před tím abychom se k nim postupne nepřibližovali. Což bohužel dělámé. Jinak, na čem se lépe ilustruje pád odvětví než na takovýchto příkladech silného zestátnění? Tam kde to ještě není tak vážné, trh má stále významnou roli, tak selhání státu nejsou tak zjevná, trhy (které nejsou zakázány) jej do určité míry umí zastoupit (představte si třeba kdyby v ČR byl na jednou povolen jen Budvar a ostatní pivovary zakázány;).

3, "v nichž je stát určitým garantem zejména sociální záchranné sítě, zdravotnictví, školství atd. (USA, Německo, Velká Británie, Francie...)" Tyto "příklady" samozřejmě používám, ale jinde. Ne tam kde ilustruji pád celých zestátněných odvětví. V GB například školství nebo zdravotnictví zcela zestátněny nejsou, nebo snad ano? No ale i tam to s těmi garancemi opravdu není tak žhavé viz - https://www.novinky.cz/zahranicni/476146-skandal-se-stovkami-mrtvych-v-britskem-spitale-se-nesmel-setrit-kvuli-volbam.html

4, Jak že nemám s čím srovnávat? Vy dnes nebo v historii nevidíte příklady silně volno-tržních odvětví? Myslíte, že vše vždy "garantoval" systém institucionalizované nezodpovědnosti a privilegii - tzn. stát?

1 0
možnosti
Foto

Mám problém , v r. 1948, mimochodem tedy v době v knihkupectví a nakladatelství Samec vychází zásadní kniha amíckého libertariána H., tak dva čeští ekonomové Goldmann a F. upozornili v jedné své publikaci, vydané v odborech, že zavedení administrativně direktivního systému bude mít za následek Vámi popisované vady, respektive přímo výpadky.

Přes tato varování ti tehdejší jednotlivci dali valnou většinou přednost státu před trhem. Tedy měli, co chtěli.

Mimochodem první demonstrace ve prospěch tržního systému se konala v r. 1947 v Olomouci, kde ženy požadovaly opuštění řízené ekonomiky zděděné po protektorátu.

Omlouvám se za ty zkratky a neřesnosti, taky už mám výpadky v paměti.

1 0
možnosti

Děkuji vám za postřehy. Zkusím si to co jste zmínil vygooglit R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik