Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší sociální systém - je systém bezstátní

Jedna z děsivých skutečností dneška je, že první co mnohé lidi napadne při vyslovení pojmu "sociální systém" je stát, nikoliv rodina. A to je další nebezpečný "úspěch" etatistů.

Dovolme si stručné srovnání. Na jedné straně stojí přirozený, evoluční, osvědčený, desítky tisíc let starý sociální systém zvaný rodina. Na straně druhé, v rámci střední Evropy ani ne 200 let starý, politicko-byrokratický experiment. Zatímco první systém se vyznačuje přirozenou kooperací, nezištností a hlubokými citovými vazbami mezi jeho členy, ten druhý se vyznačuje nedobrovolností, marnotratností, parazitismem, anonymitou a tedy i absencí jakýchkoliv citových vazeb, hlubokou zadlužeností vedoucí čas od času i k jeho zhroucení. Systém, který navíc vznikal často spíš z politické  vypočítavosti, těch, kteří jej uzákonili, než z nějakého hlubokého citu a altruismu. Je tedy děsivé, že se mnoho lidí duševně i fyzicky upíná, spoléhá na ten druhý, velmi nejistý, vhodněji spíš označitelný jako systém asociální. Děsivé je také to, že stát jako organizace, která svůj asociální systém prosazuje, tak zároveň ten elementární, tedy rodinu, mnohými způsoby poškozuje i úplně ničí.

Mezi osvědčené - státní - způsoby ničení rodin patří bezesporu válka. Minulé i nýnější zahubily milióny rodin. Mnoho přeživších otců, synů, dcer a matek, vzdálenějších rodinných příslušníků, přátel, se pak z válek vynořilo jako kompletně zmrzačené lidské trosky. Zločinecké aktivity státu zvané "válka" jsou i v tomto ohledu to nejničivější. 

Ke krvavým koncům našich příbuzných s jistotou přispívá také situace na státních cestách a ulicích kde panuje především chaos a bordel. Nebezpeční řidiči nebo volně se potulující kriminální plebs, které nějaké předpisy, zákony vůbec nezajímají. Mocný stát s nimi stále - kupodivu - vítěznou bitvu nevybojoval. A oni tak nadále nás i naše příbuzné vraždí, okrádají, záměrně i nezáměrně mrzačí. Jestliže však státní aparát něco ovládá dokonale, pak je to trestání civilizovaných, viz níže...

Mezi další "oblíbené" státní metody ničení a poškozování rodin patří státem naordinovaná nezaměstnanost. Zatímco na opravdu volném trhu, bez legislativních zákazů, omezení a umělého prodražování práce skrz různé socialistické zákoníky, daně, odvody a podobně, lze pozorovat zcela minimální, spíš krátkodobou, a především dobrovolnou, nezaměstnanost. To "moudré" státy "blahobytu" dokážou zajistit i roky trvající nezaměstnanost ve výši desítek procent, tedy pro tisíce, statisíce i milióny zcela práce-schopných lidí. To je naprosto zvrácené. Je celkem pochopitelné, že kvalitu života členů rodin taková situace obvykle nezlepší, mírně řečeno. Navíc je tady pak také následný fenomén "stěhování se za prací", což často může znamenat, že se od sebe příbuzní odtrhnou i na vzdálenosti stovek či tisícu kilometrů. To soudržnosti rodin opět příliš nepomáhá. 

Lze nalézt i další "státní efekty" jako už jen to, že se stát snaží tvářit jako otec a matka, viz již zmíněný levicový koncept "státu blahobytu" kdy se o nás stát údajně "postará od kolébky do hrobu". Pokud odhlédneme i od děsivějšího, uvěřitelnějšího, významu tohoto příslibu. Tak zde máme i vytváření falešné jistoty. Toto může vyvolávat další z tendencí se své rodině vzdalovat a do budoucna spíš spoléhat na marnotratné, nevypočítatelné a reálně nezodpovědné politiky (oni si už nakonec, při výkonu své "služby", nastřádají na další život víc než dost). Například mít málo potomků, méně vlastních úspor, nemít domov ve svém vlastnictví a podobně. To nakonec může znamenat, že namísto důstojného staří, v rodinném kruhu, člověk umírá v nějakém šedivém odkladišti starých lidí, opuštěný, obklopen cizími, vydaný jim napospas. I těchto potenciálních "jistot" by si lidé, kteří se příliš upínají na stát měli být vědomi.

Negativní dopady na rodinu i celou společnost má samozřejmě také vnucené státně-socialistické školství, kde samozřejmě o svých dětech nerozhoduje primárně rodič, ale státní byrokrat. A ať už je zelený, oranžový nebo modrý, vždy se jedná o státní centrální plánování. Namísto aby se školství kompletně odstátnilo a rodičům a jejich dětem se navrátila autonomie ve vzdělávání, tak se vedou nekonečné debaty o tom jak tento přehnívající socialismus vylepšit, naplánovat jinak. Je potřeba podtrhnout, že ať už jste věřící nebo nevěřící, konzervativní nebo volnomyšlenkář, kdokoliv, tak dokud bude stát dominovat nad vzdělávacím systémem (i tím "soukromým"), tak jsou hodnoty vaší rodinny v neustálém ohrožení, protože já, vy ani nikdo jiný nevíme kdo do úřadu v budoucnu nastoupí. Pokud bude opačných názorů a hodnot než máte vy, tak máte jistotu (v posledních letech jsme toho byli všichni svědky), že "to správné", pro vás ať už jakkoliv hloupé a odporné, do myslí, životů a způsobu vzdělávání vašich dětí skrz svá politická privilegia jednoduše protlačí. Ať už zelené, oranžové nebo modré. Je potřeba si uvědomit, že stát mnohé roky odebírá (pod hrozbou trestu při nevydání) na významnou část dne vaše potomky mimo sféru kde můžete svobodně rozhodovat. Namísto vás - rozhoduje on. Namísto vás - prostředí, zásady vzdělávání, vyučující a finační náklady na tento systém "zdarma" - definuje on. Ani toto soudržnosti rodiny, a ani mnoha jiným věcem, opravdu nepomáhá.

Po dostatečném naznačení tragických efektů asociáního systému státního, si shrňme opěrné body systému smysluplného, zdravého. Na prvním mistě jsem já, člověk který se o sebe stará, platí si (dobrovolně) pojištění, pracuje nebo podniká (na státem nezohyzděném trhu), střádá si úspory (které mu neznehodnocuje inflační aktivita státní centrální banky a které stát nerozdává nedobrovolně cizím), vlastní dům nebo byt (který mu nikdo nevybombarduje, nevyvlastní tzn. neukrade). Na druhém, mí blízcí nebo vzdálení příbuzní a přátelé (kterých ideálně není málo a kteří nejsou příliš vzdálení). Tedy, rodiče, prarodiče, tety a strýcové, kteří se o vás starají když jste mladí; vaše (mnohé) děti a jejich partneři, kteří se o vás starají když jste staří; přátelé se kterými si navzájem pomáháte když jste v nouzi. Na třetím místě, mí známí z dobrovolných sdružení, komunit, kterých jsem členem, ale také někteří ochotní kolegové z práce, sousedé apod. A samozřejmě, taktéž již velmi prastaré a tradiční, různorodé lokální, regionální i globální charitativní organizace, církve apod. Jinými slovy, přirozený, evoluční, státy nijak nevynalezený, mnoho-úrovňový a násilím nevnucený sociální systém jehož mnohé složky existují, osvědčují se a pomáhají již desetitisíce let.  

To je sociální systém, který máme chránit a respektovat. Systém na který má smysl se spolehnout.

Autor: Lubor Adámek | středa 18.10.2017 13:33 | karma článku: 18,64 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Lubor Adámek

Klasický a sociální "liberalismus" jsou svou podstatou přístupy nepřátelské

Pojem liberalismus byl ovládnut jeho nepřítelem. Původní obsah byl vytlačen. Ztratil své známé pojmenování a z myslí lidí tak lépe vymizel. A dnes pod jeho jménem úspěšně škodí progresivní levice. Hořká historie ve stručnosti.

6.9.2019 v 8:16 | Karma: 24,06 | Přečteno: 915x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Soukromé firmy pod praporem neomarxismu - máme se jich zastávat?

Majitel má právo si ve svém privátním prostoru stanovovat jasná pravidla toho kdo tam může vstoupit, co se tam smí a nesmí říkat, jak se tam může kdo chovat. Problém ovšem nastává tehdy když se sám spolčí s politickými agresory.

5.9.2019 v 11:17 | Karma: 22,90 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Realita je někdy příšernější než si myslíme

Dovolím si několik komentářů k problémům a kontroverzím typu multikulturalismus, trest smrti, vyhnanství nebo dlužní otroctví...

25.6.2019 v 8:41 | Karma: 23,09 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Utáhněme kriminální špíně okovy

V souvislosti s nedávným, odporným zločinem, který na severu Čech spáchal volně se potulující biologický odpad...

21.6.2019 v 8:08 | Karma: 31,90 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Lubor Adámek

Libertarianismus je cestou radikální transformace práva, nikoliv tupého boje proti národům

Libertarianismus není bořením veškeré současnosti. Jeho cestou je radikální transformace práva. Negace socialismu, včetně eurosocialismu. S národní identitou a dalšími fenomény není v rozporu - dokud se drží v právních normách.

10.4.2019 v 10:18 | Karma: 15,12 | Přečteno: 531x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik