Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Krytí je výraz z oboru chovatelství a nikoliv finančnictví.

Pes kryje fenu. To dává smysl. Krytí peněz ne.

Většina peněz v oběhu vzniká úvěrovou emisí komerčních bank a nikoliv centrální banky. Stát jich tvoří jen zlomek - bankovky a mince.

Kapitalismus má jen 3 základní charakteristiky:

- zisk jako hlavní faktor motivace

- námezdní práce

- převaha soukromého vlastnictví

Takže v kapitalismu žijeme a ne že ne. A pokud se někomu jeho poruchy a projevy nelíbí, má smůlu. Svoboda, demokracie, vysoká kvalita života mezi tyto charakteristiky nepatří. Bez těch se kapitalismus v pohodě obejde.

Volný trh není nikde na světě a taky už nikdy nebude. Ne snad že by ho nějaký státní úředník zakazoval, ale protože o něj není zájem. On totiž znamená konkurenci a tu nadnárodní firmy (z jejich pohledu zcela správně) chápou jako zbytečné plýtvání prostředky. Proto směřují k monopolu nebo alespoň oligopolu, který jim dovolí maximalizovat zisk. A z těch peněz dokáží zaplatit, aby se v tom nic zásadního nezměnilo.

O volném trhu si klidně můžeme snít, ale je to snění takového druhu jako když si kluci sní o tom, že budou kosmonauty nebo novými Jágry - i to je ale splnitelnější, protože proti tomu nestojí tak velké peníze jako proti volnému trhu. Špatné je, když vyprávění o volném trhu dostane rysy kariérizmu - jako podvod na voličích, který slouží získání jejich hlasů. Těm vypravěčům je totiž jasné, že volný trh koncerny nikdy nepřipustí, ale hlasy voličů se tím získat dají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 761x
Libertarián, stoupenec rakouské ekonomické školy. Přesvědčený o tom, že civilizovaná, stabilní a prosperující společnost stojí na úctě k vlastnictví, svobodě a principu neiniciace násilí.

Seznam rubrik